Lov i ett grått Norrköping

2008-02-27 @ 11:59:42

Ja, nu är jag hemma i Norrköping! Resan gick bra i måndags iaf och efter att ha åkt tåg, buss, flyg och buss var det skönt att komma hem. Igår kom Elin på besök, vilket var väldigt trevligt. Tänk att vi, två kompisar från Norrland, båda har styrt kosan till Östergötland, hehe... Som vanligt hade vi mycket att prata om, allt mellan himmel och jord! =)

Tror den här veckan kommer gå alldeles för fort, det är så mycket jag vill göra och hinna med... Träffa folk, mysa och fixa med lägenheten. Men jaja, det är bara att göra det bästa av situationen och ta vara på tiden. (Dvs inte sitta vid datorn och blogga, haha...)

Tack Sverige för rökförbudet

2008-02-24 @ 11:56:53

Gårdagen blev väl inte riktigt som jag trott... Pluggandet gick ganska bra iaf, alltid nått. Sen på kvällen var det samma problem som vanligt när vi försöker organisera saker med spanjorerna. =P De har inte riktigt samma mentalitet som vi svenskar (eller polacker för den delen, de vill också gärna ha saker planerade i förväg) så vi bestämde att vi skulle ha typ förfest hemma, leta upp en fest och kanske träffa spanjorerna ute. Vi gick iväg lite för tidigt så det var dött ute och jag hade inte lust att sitta och vänta på ett gäng som jag inte visste när de skulle komma... Var inte partysugen längre så redan efter tolv nån gång gick jag hem. =P Blev som sagt inte som jag tänkt mig, men är inte ledsen för det. Det var skönt att komma hem och prata med Patrik bara...

Har tänkt på en sak när det gäller utgång... Jag är så tacksam för rökförbudet på pubar/restauranger/allmänna platser i Sverige! Här luktar kläderna rök så fort man går ut... t.o.m. efter gårdagen när jag var ute kanske en timme så känner jag av det... Har hört att rökförbudet är på G här också, typ till sommaren... Men nu uppskattar jag verkligen att det gick igenom i Sverige.

Dags att försöka göra lite nytta idag... ska plugga lite och packa! Imorrn bär det av, det ska bli kul och mysigt. =)

Morgen ga ik op vakantie thuis naar Zweden!

Plugga...? Längta...!

2008-02-21 @ 11:58:16

Jahapp, ingen skola varken idag eller imorgon. Inga utflykter inplanerade eller nånting... Ganska tråkigt egentligen. Borde plugga nu, men jag har lite paus, hehe.

Just det faktumet att jag inte har nån skola nu gör att jag längtar tills på måndag ännu mer... Sitter mest av tiden. Men jag SKA skriva mer, så jag har mindre att göra på lovet. Vore ju dumt att behöva plugga när jag ska umgås med nära och kära!

Ibland blir jag tokig på (o)organisationen här... Vi har uppgifter som måste göras ute på en praktikskola, men de har inte fixat/kollat upp att vi har ställen att komma till... Mentorstudenternas platser blir det kanske men... Tycker sånt borde vara klart redan när studenterna kommer. Sen strular det eftersom en av lärarna är sjuk(skriven) också. Ingen vet vad som ska hända med hennes del i kursen. Bl.a. är det därför vi inte har nån skola imorrn... hon skulle haft lektionerna då. Nu vet de inte hur de ska göra för att vi ska kunna ta de 15 poäng (ECTS) som vi ska få... Jaja, jag hoppas det blir bättre etter lovet!


Jag undrar lite över hur det blir med utflyter i landet för mig... Spanjorerna och polskorna kommer nog åka iväg nått under lovet, men då är ju jag i Sverige. Jag kanske ska försöka styra upp nått själv, åka och hälsa på nån från språkkursen. På ett sätt känns det lättast, det är väldigt svårt att organisera nått i en stor grupp! Men det vore ju dumt att inte se mer av landet nu när jag har chansen. Att stanna i den lilla turisthålan Zandvoort hela tiden är ju inte så överdrivet kul. Iaf inte dagar som den här när det är dimmigt och grått ute, säkert kallt också. Har ingen lust att gå ut på stranden eller så... Tror det här är en sån plats som man älskar när det är fint väder men hatar när det är dåligt, haha. Nu lät det här väldigt negativt, så hemskt är det inte, haha. Det är ett mysigt ställe, men som sagt bättre när solen skiner. =)


Nä, om man skulle försöka vara lite duktig igen och sluta babbla... =P

Helg...

2008-02-18 @ 10:42:59

Helgen har varit bra och gått i festligheternas tecken. =)

I fredags var vi i Amsterdam tillsammans med de som var här på en veckas utbyte. Fick träffa Norrköpingsfolk och prata svenska, haha. Det var riktigt kul att träffa folk man känner! Vi gick en guidad tur i stan (typ samma som jag gjorde förra året när jag var på enveckas utbytet) i kylan! Den varma chokladen vi pausade med värmde bra... Efter turen splittrades gruppen och jag gick lite i affärerna och åkte sen hem för att vila lite. På kvällen blev det Valentines party i Haarlem. Den var helt okej även om det strulade med att ta sig dit. Jag tänkte åka med tåget 20.17 men det bestämde sig för att inte komma! Som tur var träffade jag några portugisiska utbytesstudenter som också skulle på partyt och visste var puben låg... Åkte hem med sista direkttåget runt 00.40...

I lördags hände inte så mycket tror jag, förrän på kvällen när det blev förfest tillsammans med spanjorer och turkar. Det var trevligt och vi fick sjunga Happy birthday (fast på spanska) för Sergio efter tolvslaget. Sen gick vi ut här i Zandvoort...

Igår var en slapp dag igen, fram tills kvällen. (Igen) Då var vi med på att överraska Sergio på hans födelsedag. Han var ute och tog en öl med en av tjejerna och när de kom tillbaka stod vi (ca 10-15 pers) gömda i mörkret. Han blev väldigt överraskad och glad. =)

Jag har kommit till insikt att man nog får ut mer av ett sånt här utbyte om man är singel... Jag ångrar inte att jag är här, men jag saknar ju nått som finns hemma och inte här liksom... Om en vecka dock drar jag iväg på lov i Norrköping! Längtar...

Nä, nu är det dags för pluggande... först försöka få ordning på vad jag ska göra, börja skriva lite kanske och sen åka till skolan för att sammanställa en uppgift osv... Ha en bra dag!

Fijne Valentijn

2008-02-14 @ 17:09:39

Jag önskar er alla en trevlig alla hjärtans dag! Skickar kärlek från Holland till Sverige... Det känns tråkigt att inte kunna vara tillsammans med min kärlek en sån här dag...



Annars har dagen varit helt okej, trots att vi bara haft holländska hela dagen, med ett test dessutom, hehe. (Inte särskilt svårt för min del med tanke på att min slutnivå på språkkursen är över nivån på denna...)

Ikväll blir det myskväll med Sleepless in Seattle på tv... Imorrn ska vi följa med gruppen som är här på enveckas utbyte till Amsterdam och gå på guidad tur. Hoppas vädret är bättre än idag (kallt och grått)... Sen på kvällen blir det valentine's party med ESN Haarlem! (I Haarlem) Äntligen dags för lite fest, hehe... =) Hoppas det blir roligt!

Zandvoort aan Zee

2008-02-09 @ 13:13:59

Zandvoort aan Zee

Jag testar lite här... =P

Såhär fint var det på stranden igår. Och de verkar jobba med att göra iordning inför säsongen... sätter upp paviljonger och grejer (typ till matställen eller så gissar jag på)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Idag har jag varit en sväng till Haarlem för lite shopping. Åkte ensam för ingen av mina lägenhetskamrater ville följa med. Stan är väldigt mysig måste jag säga... Och idag var det marknad på torget så jag fick bara lov att köpa en "Stroopwfel", mums!

http://en.wikipedia.org/wiki/Stroopwafel

Sol, sand och... nått mer på s...

2008-02-08 @ 21:19:54

Säga vad man vill om det gråa, blåsiga hollänska vädret, men det har sina ljuspunkter. Idag t.ex. =)

Var i skolan ungefär från 9.00 till 12.30 och sen hem för att lämna mina grejer... Sen på eftermiddagen gick jag ut på en promenad  på ungefär en timme, till stranden och i staden/byn/samhället (vet inte riktigt vad man ska kalla Zandvoort) Solen sken, det var varmt och inte särskilt blåsigt för ovanlighetens skull. Hur skönt som helst... Såg en hel del par på stranden, så det som saknades för att göra den stunden helt perfekt var Patrik...

Sen fick vi middagen lagad idag också, värsta lyxen. Ruth lagade en internationell mix. =P Typ holländska köttbullar med touch av asien och karibien... Gott var det iaf. Vid sextiden kom Carmen och Blanca från Spanien till mig för att förbereda en presentation tills på tisdag. Och sen har inte så mycket hänt ikväll... Inget mer att rapportera för tillfället.

Tack och hej, leverpastej!

Tack för kommentarerna förresten, nu vet jag att jag ska fortsätta skriva... =)

Språk, nationaliteter och mango

2008-02-07 @ 19:14:28

Så... torsdag idag... första veckan med lektioner snart avklarad. Lektionerna har till största delen varit holländska, dvs repetition för mig. Har också haft introduktion till uppgifter vi ska göra och träffat de holländska studenterna som läser kursen.

Hollänskakursen innehåller inget nytt för mig, så det är ganska tråkigt. Särskilt med tanke på svårigheterna för alla andra... Ingen är motiverad till att lära sig holländska och det är väl inte så konstigt. Vi ska vara tre månader i ett land där de flesta pratar engelska och engelska är det språk som de flesta behöver utveckla/öva. Förutom jag så är vi tre polska tjejer (de jag bor med) som pratar bra engelska eftersom de läser engelska och ska bli engelskalärare, två från Turkiet, en från Aruba (i 40-årsåldern, inte för att åldern har så stor betydelse men...) och 6 från Spanien i gruppen. Jag är inte bara glad över standarden på mitt boende, men också över att jag bor med folk som kan prata engelska! Det är riktigt svårt att kommunicera med flera i gruppen, tyvärr... Man inser hur pass bra kvaliteten på engelskaundervisningen i Sverige är under ett sånt här utbyte, eller hur bra svenska människor är på engelska...

Imorrn eller på lördag ska vi iaf försöka få ihop nån sorts fest tillsammans med alla andra, hoppas det blir bra. =)

Och på begäran från min kära vän Dure ska jag också rapportera om mangoläget i Nederländerna, haha. =) I min kost den senaste månaden har mango ingått via drickyoughurt till frukost och även i te-form... Vad mer jag ska säga om detta vet jag inte...

En sak till kom jag på! Skriv gärna en liten kommentar om/när ni läser, så jag vet vem som läser... Om jag ska fortsätta publicera inlägg eller göra bloggen till en privat dagbok istället...

Zandvoort/Amsterdam

2008-02-01 @ 22:13:03

Igår hade jag en dryg dag. Fick släpa mina tunga väskor runt i Amsterdam, till tåget och "hem" till lägenheten i Zandvoort. Det blåste massor och var jättejobbigt, men jag klarade det! (Måste dock bli av med lite grejer innan jag flyttar hem till Sverige igen! Får ta med mig när/om jag åker hem till påsk som jag vill...)

Idag åkte alla utbytesstudenter från Haarlem på utflykt till Amsterdam. Fick då höra om hur andra bor... typ på dyra pensionat. Jag känner mig så glad över det boendet jag fick! Lägenheten är väldigt fin, nära till stationen bra avstånd till centrum och så... Sällskapet är också bra, men jag hoppas vi kan få kontakt med resten av gruppen också när vi träffar dem mer...

I Amsterdam började vi på historiska museet. Det var okej, men jag tycker bättre om att gå på museum i mindre grupp och i lugn och ro. Efter det och lite promenad i centrum var det dags för nästa stopp, en kopia av ett skepp ur Ostindiska kompaniets (VOC) flotta. Det var också intressant, jag kan inte förstå hur 330 personer kunde leva på en sån båt i flera (upp till åtta) månader! Sista stoppet på utfykten var en sightseeingtur på kanalerna och i hamnen. Min tredje på mindre än en månad! Dock var det inte samma företag den här gången vilket var trevligt, den här turen var också bra, det är svårt att jämföra dem och säga vilken som var bättre.

Fick prova en riktig tungvrickare på holländska också, i stil med "sju sjösjuka sjömän..." Prova att säga "achtentachtig prachtige grachten" =)