Sol

2008-03-29 @ 15:26:42

Tänk va vädret påverkar humöret och hur man mår...

Imorse var jag uppe på toa vid sjutiden och redan då sken solen. När jag vaknade och gick upp var det fortfarande fint och jag riktigt kände hur jag måste ut! Så efter frukosten gick jag ut för att göra lite ärenden och bara promenera lite... Gick till stranden bl.a. där det som vanligt var blåsigt, men skönt.

När jag kom hem satte jag mig i solen på balkongen och läste lite, hur härligt som helst. =)

Igår blev det lite fest med spanjorerna vilket var trevligt. Dock har de konstiga tider, haha. Vi kom till dem vid 23.30 (de äter ju typ vid 22 också) och gick ut vid tvåtiden... Efter dansande på hotellet och ChinChin gick jag och Marta hem så vi var hemma vid halv fyra. Kasia hade kommit hem vid halv sex, det är lite väl sent/tidigt för mig!

Idag ska jag plugga lite och sen hoppas på att det visas nån bra film ikväll tror jag... Nu är det inte lång tid kvar här... Ska göra klart uppgifterna till onsdag är det tänkt och sen har vi en presentation på onsdag, en onsdagen därpå (9 april) och avslutningsträffen 11 april. Sen blir det nog fest den helgen, Blanca fyller år så förutom avslutningen måste det ju firas. Sen blir det måndag och hemfärd... Jag räknar ner dagarna ibland... det ska bli skönt att komma hem.

Trevlig helg till alla som läser, hoppas ni också får njuta av sol och vårväder!

Myror!

2008-03-28 @ 10:11:00

Nån som har ett bra tips på hur man bekämpar myror?!

Vi har haft myror i lägenheten ett tag, men de har kommit och gått lite och antalet har varierat. Idag har de dock letat sig till platser där vi inte sett dem förut, som köket. Det är ju en plats där man definitivt inte vill ha myror... Usch, det är obehagligt, de bara springer omkring och ja... usch helt enkelt!

Ska nog gå ut en sväng senare idag och se om man kan få tag i nått medel mot dem, men har ni några tips så skriv gärna! Jag har googlat lite och hittat tips om florsocker och bakpulver blandat och kanel... Det är sånt vi kan testa, men jag tvivlar faktiskt på att det hjälper särskilt mycket. =/

Huset fullt

2008-03-22 @ 21:16:18

Nu är det verkligen mycket folk här i lägenheten! Jag och Patrik, Marta och hennes pojkvän, Kasia, Dorota som fått komma ut från sjukhuset och hennes tre systrar! Det är skönt att jag har mitt eget rum iaf...

I torsdags var jag och Patrik i Haarlem ett tag för att shoppa lite, men vädret var hemskt, blåsigt och regnigt. Desto trevligare var det på bowlingen... utbytesstudenter och mentorer tillsammans. Det gick väl sådär för mig, ibland gick det ganska bra, för att nästa stund gå jättedåligt. Kom fram till att bowling (precis som skridskoåkning) är nått man borde göra oftare för att det är roligt.

Igår hade vi en slödag, gjorde inget särskilt... gick en liten promenad, men slappade mest. Gick till Cirkus Zandvoort där det finns ett casino men också en del med familjevänligare spelmaskiner (typ som på Liseberg) vilket passade Patrik utmärkt. ? 2 spenderade vi, men vann inget, hehe. Får se om vi går dit igen för att bli av med lite mynt...

Idag hade vi bestämt oss för att åka till Haag. Det blev en bra utflykt även om vädret inte var det bästa nu heller. Vi var på ett museum (i ett kungligt hus/palats) med konst av Escher. Det är konst i min smak! =) Helt förbryllad och snurrig i huvudet kan man bli av vissa tavlor, vet inte vad som är möjligt i verkligheten eller inte...



Efter museumbesöket letade vi oss vidare mot centrum, åt lite och kollade lite i affärer och så. Jag fick köpa ett par skor (sneakers) som jag hittat i Haarlem, men där hade de inte rätt storlek.

Ikväll är det utgång planerat, träffa spanska gänget och så... Hoppas det blir roligt.

Väntan på påskbesök

2008-03-19 @ 17:03:31

Jahapp... nu är det bara några få timmars väntande kvar. Sen hoppas jag på en trevlig påskhelg! =) Kanske måste jobba lite med skoluppgifter, men är klar med det mesta som måste vara klart ons 26/3. Idag var vi för ovanlighetens skull i skolan! Två lektioner/föreläsningar, en om Town Development och en om Intercultural Education... De var rätt intressanta, eller iaf den om Intercultural Education. Sen fick vi en presentation av Spanien också, sista landet ut... Jag satte ribban i början av kursen, haha.

Den här är till mamma och Ann-Kristin (och andra nyfikna förståss), en länk till låten jag skrev om häromdagen. Nu kan ni höra och se den även utan MTV, hehe.

http://www.youtube.com/watch?v=mv1206kvh-E

Jag kom på att jag måste ju tala om att vi fick tillbaka de första uppgifterna (typ de enda vi lämnat in) idag. På grupparbetet fick vi 7,5 i betyg och på den individuella fick jag 8, vilket jag är nöjd med. =) 6 är gränsen för godkänt och från Wikipedia hittade jag den här informationen:

The grade scale with the labels:

  • 10 (excellent)
  • 9 (very good)
  • 8 (good)
  • 7 (more than sufficient)
  • 6 (sufficient)
  • 5 (insufficient)
  • 4 (strongly insufficient)
  • 3 (very strongly insufficient)
  • 2 (bad)
  • 1 (very bad)

Vår

2008-03-17 @ 20:07:46

Jag vill ha vår nu! Vi fick så fina dagar här i februari att det känns extra tråkigt nu när det är kallt och grått. Idag har det i och för sig varit ganska fint väder, men jag längtar efter solen och den riktiga våren. Kallt är det fortfarande...

Hittade ett citat som jag ville spara och dela med mig av. Passar bra in på vad vi pratar om i den här kursen också, barn och framtiden och en hållbar utveckling och så.


"One generation plants a tree, the next generation gets the shade" (Chinese proverb)




 

Built to last - Melee

2008-03-17 @ 10:00:01

Godmorgon!

Ja, har man ingen schemalagd skola kan man sätta klockan på 09.00... rätt skönt. Ska försöka jobba lite hemma nu på förmiddagen och sen vid ett ska jag åka in till skolan och träffa min grupp.

Såg en musikvideo på MTV nu på morgonen som vanligtvis får mig lite nedstämd eftersom den är full av par som är söta tillsammans. Den här gången kändes det lite bättre eftersom jag vet att på onsdag kväll får jag sällskap, hihi. =)

Kollade upp texten på låten, Built to last med Melee, vilket jag inte gjort tidigare. Har sett den många gånger och tycker att den är rätt bra och nu insåg jag att den har en fin text också:

I've looked for love in stranger places,
but never found someone like you.
Someone whose smile makes me feel I've been holding back,
and now there's nothing I can't do.

'Cause this is real, and this is good.
It warms the inside just like it should,
but most of all it's built to last.

All of our friends saw from the start.
So why didn't we believe it too?
Whoa yeah, now look where we are.
You're in my heart now.
And there's no escaping it for you.

'Cause this is real, and this is good.
It warms the inside just like it should,
but most of all it's built to last.

Walking on the hills that night with those fireworks and candlelight
You and I were made to get love right

'Cause this is real, and this is good.
It warms the inside just like it should,
but most of all it's built to last.

'Cause you are the sun in my universe,
considered the best when we've felt the worst
and most of all it's built to last.

Perrelli till Belgrad

2008-03-15 @ 23:41:59

Jahapp... CharlottePerrelli vann igen. Hade för ett tag glömt bort att det var schlager ikväll. Känns dock lite tråkigt att inte ha sett finalen. Jag kunde ju bara se en av deltävlingarna i år och jag gillar faktiskt melodifestivalen, det är nått som ingen svensk kan undgå tror jag, vare sig man gillar det eller inte så är det en stor grej. Har inte så mycket att säga om det nu, vet inte om det var rätt låt som vann... (Fast jag tyckte den var rätt bra i deltävlingen iaf, det var den jag såg...) Det återstår väl att se i maj eller när Europafinalen nu är, den ska jag nog se iaf, hehe.

Jag har faktiskt pratat om shlager med mina polska flat-mates tidigare... Konstaterat att Polen bara skickar konstiga bidrag, hehe. Just nu är jag ganska less på att höra polska, de pratar och pratar i köket och jag förstår ingenting. =P Jag får ge igen lite när Patrik kommer hit iaf, haha... prata svenska... För det mesta är jag ju omgiven av massa andra språk; holländska, polska, spanska och ibland lite turkiska. Det är intressant med nya språk, vi har haft väldigt roligt när vi jämfört dem och sett vilka likheter som finns och så. Fast det räcker nog med att öva engelska och holländska.

Nu ska jag nog inte blogga mer för idag iaf så jag säger:

God natt
Good night
Goedenacht

Countdown

2008-03-15 @ 22:49:35

Glömde skriva igår att det var exakt en månad tills jag flyttar hem igen, 14 april bär det av! Det kommer kännas skönt att komma tillbaka till en annan vardag... Hoppas det inte blir alltför jobbigt med kursen jag hamnar rakt i bara... Skulle helst av allt ha lov eller nått, inte plugga iaf. =P Har det inte alltför jobbigt här egentligen, men det har blivit för mycket skrivande nu i slutet och aldrig nått i skolan. Vi har typ två träffar i skolan kvar! Det hade varit roligare att göra saker i skolan än att skriva hemma, vilket jag ofta har svårt att motivera mig till...

Den andra nedräkningen är till onsdag kväll när Patrik kommer. Jag hoppas på en mysig vecka... =) För att det ska bli det så borde jag väl skriva nu så jag har mindre att jobba med sen, kanske är det det jag ska tänka på för att hitta motivation...

Hela det här äventyret har väl inte riktigt blivit som jag tänkt mig. Hade nog lite för höga förhoppningar om hur kul det skulle bli. Hade ju hört en del innan jag åkte från de som var här förra året, men mitt utbyte har inte blivit som deras tror jag. Känns som att gruppen inte är den bästa, vilket jag har skrivit om tidigare... (Behöver inte upprepa mig med andra ord) Att jag sitter här framför datorn en lördag kväll säger väl en del, hehe. Jag hade chansen att gå ut i Haarlem så jag ska kanske inte klaga, men jag gillar inte tanken på att antingen åka vid 0.40 när festen knappt börjat, vid 06 när första tåget går eller ta taxi hem... Det hade varit så mycket enklare om man bodde på samma ställe som eller i närheten av var festen är. Det blir bra sen när jag kommer hem... gångavstånd till allt, hehe.

För att summera dagens inlägg: Borta bra men hemma bäst

Praktikvecka - "Juffie, juffie!"

2008-03-14 @ 23:36:15

Först och främst - tack för kommentarerna, det är roligt att läsa, så fortsätt med det! =)

Den här veckan har jag inte orkar uppdatera något, även om den har varit speciell. Jag har varit på praktik hela veckan i en grundskola. Har gått upp runt 6.15 varje dag vilket är något jag inte är van vid och inte gillar. Efter ungefär 40 minuters resande kommer man till Zaandam där en av mentorerna har sin praktik och där även jag fick vara. Barbara hämtade mig varje morgon och skjutsade mig bak på cykeln till skolan och sen skjutsade hon mig till stationen efter dagen också. =)

Jag har sett de flesta årskurser i den 8-åriga holländska grundskolan (4-12 år) och hållit i aktiviteter i några olika grupper. Det har varit intressant, men tråkigt vissa stunder när jag inte kunnat hjälpa till på grund av språket. 4-6 åringar kan inte direkt mycket engelska, hehe. Men jag känner mig stolt över att jag klarade av att ge instruktioner till både 4-6 åringar, groep 1-2 och elever i groep 3. =) Min holländska tillsammans med kroppsspråk och hjälp av barnen själva räcker ganska långt. Dock är det ganska frustrerande när de pratar med en och man inte kan svara tillbaka, även om jag har förstått mycket av vad de pratar om. De har sett mig som en extra fröken (juffrow/juf/juffie), men jag kan ju inte lösa konflikter osv på holländska...

Skolan slutar vid 15.30 förutom onsdag när alla slutar vid 12 och fredag när de lägre årskurserna slutade 12 igen... Det har varit väldigt tröttande med tidiga morgnar, många intryck, holländska i huvudet och längre dagar än jag är van vid. En försmak av arbetslivet, hehe...

I onsdags var jag riktigt holländsk igen. =) Vi var 10 pers (6 utbytesstudenter och 4 holländska mentorer) som var och åkte skridskor i Haarlem! Vi lånade/hyrde skridskor och åkte på en 400 m lång rundbana och även på en fyrkantig is i mitten, där det var mer fri åkning och där nybörjarna höll till. På banan var det mycket folk i blandade åldrar som åkte runt, tränade mer eller mindre seriöst. Det är nått man inte ser i Sverige. Åker vi skridskor är det konståkning, hockey eller möjligtvis långfärd på nån sjö eller så. Det är ju sällan man ser folk som åker på bana och är med i en klubb för såna tävlingar och så... Jag konstaterade att det är med skridskoåkning som med cykling och bilkörning, har man lärt sig det en gång kommer man ihåg det även om man är lite ringrostig i början. Jag har nog inte åkt skridskor sen gymnasiet, 4 år med andra ord. Tänk att det har gått fyra år sen studenten! Det känns som att det var ganska nyss...



Jaja, det var nog allt jag hade att rapportera om idag... Snart dags att krypa ner i sängen och inte sätta alarmet på 6.25! (Min telefon går ca 10 min för tidigt, så i själva verket har jag vaknat 6.15, men det känns bättre att se en senare tid och få upptäcka att man har extra tid, hehe.) Imorrn blir det sovmorgon!

Vaknat på fel sida

2008-03-09 @ 20:08:25

Idag är ingen bra dag... Idag är en dag med hemlängtan. Kanske blev jag påverkad av att träffa familjen... Det var trevligt iaf. I fredags åt vi tillsammans, var på Anne Frank Huis (tredje gången för mig, andra i år, haha) och kollade lite i affärer. Synd bara på det tråkiga vädret, grått och regnigt. Såklart var det bara mamma som hade paraply med sig så det blev lite blött, hehe.

Igår åkte jag in till Amsterdam med tåget 10.17. Det tar typ en halvtimme... som att åka till Linköping alltså, haha. Då gick vi i massa affärer, för det skulle vara stora shoppingdagen. Jag provade lite kläder, men det blev inga inköp. Sen på eftermiddagen åkte vi allihop hit till Zandvoort så jag fick visa hur och var jag bor och så. Åt middag ihop och de åkte med 22.17 tåget. Undra när nästa gång blir som jag ser dem... Mamma ska ju komma och hälsa på i Norrköping och lämna spegeln hon/de köpt till oss nån gång i maj, men det lär väl dröja tills sommarlovet nån gång innan jag/vi åker upp.

Gick upp ganska tidigt idag, fast jag gärna hade tagit sovmorgon. Kanske är det det som gjort att dagen är som den är. =P Jag har varit trött mest hela dagen och inte haft motivation till att plugga fast jag borde. Det mesta har känts svårt och jobbigt idag och jag längtar hem. Jag hoppas att veckan med praktik blir bra nu, intressant och rolig trots att jag måste gå upp tidigt för att åka iväg med tåget...

Lite mer än en månad tills jag kommer tillbaka till Sverige nu, 14 april har jag bokat biljetter... På ett sätt känns det inte så länge, men å andra sidan väldigt länge, hehe. Jag ska iaf försöka göra det bästa av tiden nu och jag ser fram emot när Patrik kommer hit till påsk. =)

Dags att hoppa in i duschen och ikväll ska jag försöka komma i säng tidigt, klockan kommer stå på 06.15 eller nått sånt imorrn... Tack och hej!

Cykel (= fiets)

2008-03-06 @ 18:29:45

Idag har jag varit riktigt holländsk och cyklat. =)

Jag skulle till Haarlem (centrum) för att fixa med en uppgift tillsammans med en spansk tjej och vi lånade en av hennes kompisars cykel så jag kunde ha en. Det var snabbt, roligt och smidigt! Jag köpte ju aldrig nån cykel i början, vilket har känts tråkigt ibland men nu känns det som att det inte är värt det, jag åker snart hem. (Ja, jag vet att det är en månad till, men det är en tredjedel av den totala längden av min period här...)

Ikväll kommer familjen till Amsterdam och imorrn och på lördag åker jag dit för att träffa dem! Det ska bli roligt, vi har ju inte träffats sen i julas. Kanske att de kan komma hit och se hur jag bor också, vi får se...

Terug in Nederland (tillbaka i Nederländerna)

2008-03-04 @ 12:35:45

Jahapp, som jag trodde gick veckan fort. Men jag är nöjd med den... hade roligt och mysigt och fick göra det jag ville - träffa kompisar, gå till Trappan, mysa med Patrik och fixa med lägenheten. =)

Fick en tråkig överraskning när jag kom hit. En av de polska tjejerna ligger på sjukhus... så jag hoppas hon kryar på sig och får komma hem snart!

Just nu känns det väl lite sådär att vara tillbaka i Holland med allt virrvarr av uppgifter som ska göras och saker som inte är riktigt planerade osv... Men men, jag ska försöka plugga idag iaf... För mig hade det kännts bättre att vara mer i skolan med lektioner och grupparbeten och så och inte sitta hemma. Det är då det känns ensamt och tråkigt. Ibland är jag inte riktigt nöjd med gruppen vi har, kanske för att det är så många från samma land... jag önskar att vi var mer tillsammans och hittade på mer saker, utflykter och så... Utbytet har väl inte varit så roligt som jag kanske hoppats på, även om jag fortfarande ser det som en bra grej. Och  som jag sagt tidigare så får jag väl försöka ordna saker själv, åka och hälsa på nån från språkkursen eller så.

Och jag tittade i kalendern och insåg att jag inte behöver känns mig ensam i så långa perioder iaf, haha. I måndags lämnade jag Patrik och i helgen kommer familjen till Amsterdam. Sen kommer Patrik en vecka runt påsk (19-26 mars om allt går som planerat) och sen är ju kursen nästan slut... (Vet inte det exakta datumet, men senast 11 april iaf)